Μια κήλη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σχεδόν σημείο της σπονδυλικής στήλης, με συνηθέστερες βέβαια, την οσφυϊκή και αυχενική μοίρα της. Πολύ συχνά μπορεί να αποτελεί μια επώδυνη κατάσταση, χωρίς πάντα η ύπαρξη της να σημαίνει ότι δε θα μείνει για πάντα ασυμπτωματική. Πιο συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει ότι σε μαγνητικές τομογραφίες έχουν βρεθεί κήλες (σαν τυχαία ευρήματα), οι οποίες δεν είχαν δώσει απολύτως κανένα σύμπτωμα μέχρι τότε!
Οι κήλες δημιουργούνται είτε φυσιολογικά με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι αφυδατώνονται όσο μεγαλώνουμε, είτε αποτέλεσμα κάποιου τραυματισμού.
Συμπτώματα :
- Πόνος . Εντοπίζεται στην σπονδυλική στήλη, δεξιά, αριστερά ή ακόμα και κεντρικά συνήθως στο σπονδυλικό επίπεδο που είναι η κήλη. Συχνά, αντανακλά πόνο στο άνω άκρο (κήλη στον αυχένα) ή στο κάτω άκρο (κήλη στην οσφύ). Μια κήλη που φλεγμένει έντονα μπορεί να δώσει πολύ αυξημένη ένταση πόνου
- Νευρολογικά συμπτώματα στα άνω ή κάτω άκρα. Ανάλογα με το σπονδυλικό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται, μια κήλη μπορεί να δώσει μούδιασμα, αδυναμία, αλλαγή στην αισθητικότητα, μείωση των αντανακλαστικών του άκρου. Σε αυτή την περίπτωση, η κήλη συνήθως πιέζει κάποιο σπονδυλικό τρήμα και άμεσα δίνει συμπτωματολογία νευρικού ιστού.
- Πιο σπάνια, μπορεί να προκαλέσει απώλεια ελέγχου ούρων ή κοπράνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής παραπέμπεται κατευθείαν σε νευροχειρουργό.
Αντιμετώπιση:
Η συντηρητική αντιμετώπιση μιας τέτοιας παθολογίας περιλαμβάνει τα εξής:
- Αξιολόγηση . Εντοπίζουμε το ή τα σπονδυλικό/α επίπεδο/α τα οποία πάσχουν, κάνουμε έναν εκτενή νευρολογικό έλεγχο για να βρούμε τα σημεία πίεσης του νευρικού ιστού και να διαφοροδιαγνώσουμε μεταξύ νευρικού και μυϊκού ιστού και άλλων δομών, ελέγχουμε την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης προς όλες τις κατευθύνσεις, τον μυϊκό ιστό και την περιτονία, καθώς και τυχόν μυϊκές ανισορροπίες ή λάθος στάση σώματος.
- Με βάση τα ευρήματά μας, προχωράμε στην επιλογή των κατάλληλων τεχνικών θεραπείας. Αυτές μπορεί να συμπεριλαμβάνουν:
- Χαλάρωση μυϊκού ιστού
- Ολίσθηση νευρικού ιστού
- Κινητοποίηση της περιτονίας
- Κινητοποίηση σπονδυλικής στήλης στα υποκινητικά επίπεδα
- Έλξη στην σπονδυλική στήλη για αποσυμπίεσή της
- Ασκήσεις σταθεροποίησης για αποκατάσταση της σωστής κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης